Legenda brněnského art rocku míří do Oka!

Předposlední koncert seriálu GOLDEN EYE v havlíčkobrodském klubu OKO nabídne v pátek 8. listopadu kapely Progres 2 a Energit, které v Havlíčkově Brodě nikdy nehrály.

Inter Arma Silent Musae neplatí univerzálně! V roce 1968 vznikly kapely Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple, Nazareth, Yes, Blue Effect a – Progres 2. Legendární brněnská art rocková kapela s původním názvem The Progress Organization 8. listopadu 2018 koncertem v brněnském Sono Centru oslavila 50 let své existence. A přesně po roce Progres 2 vstoupí hlavním vchodem do havlíčkobrodského klubu!

„Dialog s vesmírem představuje v kontextu naší populární hudby jeden z důležitých momentů – byla to vůbec první naše rocková opera, s odstupem času můžeme říci, že zároveň i jedna z nejlepších.“ (Vladimír Čech, Melodie 1987)

Třetí album skupiny Progres 2 s názvem Dialog s vesmírem vydané v roce 1980 vydavatelstvím Panton bylo na hudební scéně zjevením. Premiéra rozsáhlého audiovizuálního projektu se konala 27. února 1978 v brněnském Divadle na Výstavišti a skupina s tímto programem během dvou let odehrála v tehdejším Československu 350 repríz! „Tento projekt posloužil jako vzor mnoha podobným projektům českých kapel včetně „Prázdnin na Zemi“ skupiny Olympic.“ (L. B. Müller, Rovnost 1993).

Kapela v dnešní podobě byla obnovena v roce 1992 při příležitosti koncertů série Comeback, a to z muzikantů spojujících dvě nejúspěšnější alba Dialog s vesmírem a Třetí kniha džunglí. V roce 2016 byl Progres 2 uveden do Beatové síně slávy. V létě 2018 kapela nahrála ve studiu Davida Kollera v Mikulově nové studiové album Tulák po hvězdách. „Pro mě je to příběh o svobodě a touze,“ 💖 říká kytarista Pavel Váně. Nové album kapele vyšlo vloni na podzim na pozadí série vyprodaných koncertů k 50. výročí jejího založení…

Kapela je pěticí muzikantských individualit, zastavme se u dvou nejdůležitějších.
ROMAN DRAGOUN
Česká rocková legenda Roman Dragoun, zpěvák, skladatel a klávesista působí na hudební scéně od poloviny sedmdesátých let. Z rodného Písku se přestěhoval do Brna, kde působil ve skupině Regenerace a poté se stal členem Progres 2. V roce 1983 z Progresu odchází a zakládá skupinu Futurum, se kterou postupně nahrává alba Ostrov země (1984) a Jedinečná šance (1987). Na podzim 1984 získává cenu (tip Vokalízy) za zpěv na pražském festivalu Jany Koubkové – Vokalíza. V roce 1988 přijímá nabídku Michala Pavlíčka a stává se členem skupiny Stromboli (album Shut Down, 1989). Po rozpadu kapely v roce 1990 se podílel na mnoha hudebních projektech: spolupracuje s Bárou Basikovou, Michalem Pavlíčkem, Ravenem, Marakanou, Pavlou Kapitánovou, Leonou Machálkovou a hlavně skládá nové skladby. V současnosti vedle Progresu 2 vystupuje mj. s hvězdnou kapelou Supergroup.cz sestavenou hlasováním fanoušků Rádia Beat.

PAVEL VÁNĚ
Rodák z Velkých Losin se v devíti letech přestěhoval do Brna, které se stalo jeho osudem. První profesionální zkušenosti Pavel Váně získával v dodnes hrající kapele Synkopy 61. Muzikant tělem a duší, zpěvák, kytarista, skladatel, aranžér a hudební producent hrál vedle Progresu 2 také ve skupinách Collegium Musicum, Atlantis, Bronz, Bowle a VKV a několika dalších doprovodných kapelách, jež doprovázely popové zpěváky. (Skupina Bronz, kterou Váně založil v roce 1981 po odchodu z Progres 2, se objevila ve výčtu kapel uvedených v časopisu Tribuna v článku s názvem Nová vlna se starým obsahem, jehož výsledkem byl zákaz kapely.) Kapela Progres 2 byla definitivně obnovena v roce 1992 a Pavel Váně v ní působí jako kapelník.

Havlíčkobrodský koncert začíná v pátek ve 20:00 a je – stejně jako všechny koncerty seriálu – na stání. Jako předkapela se představí žďárská Fuga. „Prastará kapela ze Žďáru nad Sázavou, jejíž vznik se datuje až do roku 1983. Současnost kapely se dá charakterizovat jako blues-rockové setkání po letech pro všechny generace. Starší osvědčené kusy jsou provedeny v trochu novějším podání a ve stejně skvělé atmosféře… Kapela aktivně vystupuje, budoucnost souboru je ve hvězdách, ale zatím svítí.“ (z webu kapely) Vstupenky v ceně 400 Kč na portálu www.smsticket.cz a v havlíčkobrodském Tulipánu.

 

 

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *