Největší tuzemský fotografický veletrh je za námi!

Národní dům v pražských Vinohradech hostil už posedmé největší veletrh a festival fotografie u nás. FOTOEXPO 2019 přilákalo podle oficiálních informací až 1400 příznivců, kteří se mohli inspirovat na celkem padesáti besedách, workshopech a audiovizuální technice.

Každý z návštěvníků si mohl cokoli vyzkoušet a rozhodnout se tak pro případnou koupi. Mezi vystavujícími byly ty nejprestižnější značky fotografické techniky. U fotoaparátů převyšovaly digitální bezzrcadlovky, které se setkávají se stále větším zájmem fotografů, zejména díky menší váze a špičkové obrazové kvalitě. Nechyběly stánky s objektivy, stativy, brašnami, počítačovou technikou pro práci s grafikou, s vybavením pro ateliéry a další.

Největším lákadlem festivalu jsou výše zmíněné besedy s workshopy. Fanoušci fotografie mohli poznat tvorbu známých autorů. Sportovní fotografy určitě zaujala Mine Kasapoglu. Bývalá známá turecká sjezdová lyžařka se po ukončení kariéry zabývá fotografováním hlavně zimních extrémních sportů, jako je právě lyžování nebo snowboarding. Je ambasadorkou značky Sony.

Příznivce krajinářské fotografie potěšil hlavně Jan Šmíd, který v loňském roce získal nejprestižnější evropský titul Master QEP. Černobílou minimalistickou fotografii krajiny a architektury představil Daniel Řeřicha. Úchvatnou astrofotografii nastínil Petr Horálek. Své umění prezentoval také Martin Krystýnek.

Černobílou fotografii aktů a street foto předvedl Adolf Zika.

Veliký zájem byl o besedu s Janem Šibíkem, který představil svou pátou samostatnou monografii Jan Šibík – 1989. Ta vychází k 30. výročí revoluce a zaznamenává pád komunismu ve střední Evropě. Výstavu fotografií je možno vidět na Staroměstské radnici. Velmi inspirativně zapůsobil Miloš Nejezchleb, věnující se umělecké konceptuální fotografii.

Unikátem mezi českými fotografy je také oblíbená portrétní fotografka Karolina Ryvolová, pro jejíž tvorbu jsou význačné originální kostýmy, které částečně tvoří sama. Lechtivými, ale zajímavými akty se pochlubili Jan Černý s Vlastimilem Kulou.

Cestovatelskou fotografii přiblížili Michael Fokt, Viktorka Hlaváčková, Karel Štěpánek, Veronika Šubrtová alias Weef, Pavel Daněk, Lukáš Socha, Tomáš Vaňourek a další.

Text a foto: Luboš Vácha

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *