FOTOEXPO 2018 aneb Všichni fotografové na jednom místě!

Každý fotograf, který alespoň trochu sleduje dnešní trendy, nemohl chybět na největším fotografickém veletrhu u nás. Tím je FOTOEXPO 2018. Jelikož jako každý rok, i letošní podzim jste si mohli vyzkoušet nejrůznější techniku, poslechnout si profesionály ve svém oboru, a to všechno 20. října 2018 v Národním domě na Vinohradech.

Letošní šestý ročník si nenechali ujít jak profesionální fotografové, tak amatérští nadšenci, kteří si sem tam něco vyfotí mobilem. Pro každého bylo na veletrhu něco. V hlavním sále se představilo se svou nabídkou více než 50 značek, které každý fotograf moc dobře zná. Od těch hlavních jako jsou Canon, Nikon a Sony až po nejrůznější výrobce batohů, tiskáren, blesků anebo stativů.  Jestli člověk tajně sní o nějaké nové technice, ale neví, jestli si jí má opravdu koupit, je toto ideální možnost. K půjčení a vyzkoušení byly jak různé objektivy, tak i nejnovější fotoaparáty. Hlavním lákadlem letošního roku byly určitě novinky ve světě bezzrcátkových foťáků. Slyšel o nich snad každý, ale vyzkoušet si je na živo je rozhodně něco jiného.

Pro ty, kteří už mají svou výbavu nakoupenou, tu byla druhá část. V několika sálech byly představeny novinky od jednotlivých značek. Spoustu besed s fotografickou elitou ve svém oboru, jako například prezentace Ivany Vostřákové, oceňované fotografky, jejíž díla patří v České republice k těm vůbec nejdražším a kupují je nejen sběratelé, ale i vysoce postavení manažeři jako investici. Fanoušci outdoorového focení si přišli poslechnout Uroše Podlogara, jednoho z nejlepších slovinských fotografů. Svou tvorbou zaujal i Jan Šmíd, který exceluje v panoramatické fotografii, za kterou v letošním roce obdržel nejvyšší možné ocenění – prestižní titul „Master QEP“. Nádherné snímky zvířat a divoké přírody představil Petr Bambousek a Patrik Staněk. O příbězích ukrytých ve fotografiích plných dobrodružství, odvahy, lásky, bolesti i smrti vyprávěla oblíbená portrétní fotografka Jana Pechlátová.  Mohl si tady zkrátka vybrat každý.

Poslední část už byla určené těm, kteří se chtějí ve svém focení zdokonalit. Byl tu workshop pro focení s blesky, jak správně nafotit svatbu, vyniknout v krajinářské fotografii, food fotografii, fashion fotografii, práci s lidmi v ateliéru, sportovní a street fotografii. Jednoduše od každého trochu.

Text a foto: Michal Mašek

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *