Letošní ročník Jednoho světa Havlíčkův Brod bude hledat bezpečnou blízkost

Dramatik, disident a první český prezident Václav Havel řekl: „Porozumět si neznamená přizpůsobit se jedni druhým, ale pochopit navzájem svou identitu.“ Hledání sebe sama, vlastní identity a společenského i osobního postavení se rozhodl prozkoumat letošní ročník Festivalu dokumentárních filmů Jeden svět Havlíčkův Brod 2019, a to pod heslem Bezpečná blízkost.

Jeden svět Havlíčkův Brod začíná v havlíčkobrodském Klubu Oko 18. března, přičemž bude pokračovat až do neděle 24. března. Sedmý ročník divácky úspěšného filmového festivalu není pouze místem filmových projekcí. V jeho průběhu se zde konají i diskuze, přednášky, výstavy, koncerty, workshopy a další doprovodný program.

„18. března začínáme projekcemi pro základní a střední školy. Máme neskutečnou radost, že Jeden svět na školách láká žáky i jejich učitele. Dokonce to vypadá na rekordní školní účast. Ve středu, v rámci Filmového OKA, nabídneme divákům český dokument Máme na víc neboli pohled do zákulisí prezidentské kampaně známého textaře Michala Horáčka. No a v pátek 22. března začíná hlavní část festivalu Jeden svět Havlíčkův Brod,“ představuje průběh festivalu jeho ředitel Jiří Svoboda.

Dramaturgický koncept letošního ročníku Jednoho světa Havlíčkův Brod 2019 jsme rozdělili do tří částí. Začneme Happeningem svobody neboli filmovou dvojicí O čem sní pankáči a Kibera: Příběh slumu, jejichž společným tématem je touha po svobodě, změna života k lepšímu či cesta za svým snem. Druhá část nabídne Ženy hrdinky. Ať už jde o záchranu rozdělené rodiny nebo boj proti terorismu a násilí, mají tyto ženy jedno společné: jsou hrdinkami a vzorem pro nás všechny. Ženy hrdinky si představíme v dokumentech América, Ženy s náušnicemi ze střelného prachu, Na jejích bedrech. Ohroženi je název třetí části a spojující článek dokumentárních filmů Rekonstrukce Utøyi, Vítejte v Sodomě a Vesnice plavajících krav. Jak krátký, dlouhý, vzdálený, blízký či zamořený musí být prostor, abychom se v něm cítili bezpečně?

„Samozřejmě, že bych diváky rád pozval na všechny filmy, vypíchnu ale pouze trojici. A to český dokument Kibera: Příběh slumu, odehrávající se v největším africkém slumu a ukazující, že i za kulisami z vlnitého plechu a hlíny se skrývají lidé, kteří chtějí měnit svůj svět k lepšímu. O čem sní pankáči je pozoruhodným příběhem o touze po svobodném životě ve společnosti zatížené svou vlastní minulostí a předsudky. Podle mého názoru je nejsilnějším letošním dokumentem film Na jejích bedrech, popisující příběh nesmírně silné ženy Nadje

Muradové, nositelky Nobelovy ceny míru za boj proti sexuálnímu násilí ve válce,“ doplňuje Jiří Svoboda.

Vstupné na festival zůstalo stejné, jak v minulém roce. Diváci tak za film zaplatí 60 Kč, přičemž jednodenní vstupné vyjde diváky na 100 Kč a celofestivalová akreditace na 200 Kč.

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *