Divokej Bill: Dvacet let v sedle!

V červnu oslavila skupina Divokej Bill své dvacetiny. Za tuto dobu ušla velkou cestu a právem se stala jednou z nejvyhledávanějších koncertních kapel u nás. Oslava tohoto jubilea proběhne 24. ledna 2019 v pražské O2 areně!

Sedm studiových alb, něco ke stu autorských písní, čtyři DVD s live koncerty, přes 260 000 prodaných nosičů (všechna vydaná alba byla oceněna zlatými a platinovými deskami) a skoro 1 500 odehraných koncertů, což jsou zhruba čtyři roky nepřetržitě na pódiu. I tak se dá charakterizovat dosavadní kariéra skupiny, která vznikla z party kamarádů v roce 1998 v Úvalech u Prahy. Dodnes zde mají svou zkušebnu a pravidelně se sem vrací hrát na místní stadion pro své domácí publikum.

A jak charakterizuje těch uplynulých let frontman kapely Vašek Bláha? „Mám pocit, že to mělo a má smysl. Pocit, že člověk je sám sobě pánem, a dělá to, co si vybral a co má rád a taky určité naplnění, když se povede nahrát nová písnička nebo celé album. Odezva od fanoušků, když ‚hučej‘ pod pódiem, a dají vědět, že je to baví, nebo že jim nějaká naše pecka pomohla, když jim bylo těžko. Divokýmu Billovi jsme dali všichni strašně energie a času. Můj život byl z hodně velké části o tom přijít ze školy, hodit tašku do kouta a hurá do zkušebny. Den co den. Mezi našimi patnácti až dvaceti pěti lety jsme ve zkušebně v podstatě žili. Pořád mám pocit, že z tohoto období vlastně dodnes těžíme nejvíc. Je super, že po těch dvaceti letech nám zůstalo to prvotní nadšení hrát živě pro publikum. Pořád mě to fascinuje, přijde mi to nejvíc a jsem rád, že se tak stále děje a že je to naše živobytí.“

Divokého Billa je možné přes léto vidět na festivalových pódiích, ale hodně času teď kapela věnuje přípravě jejich narozeninového koncertu v pražské O2 areně , který, byť se odehraje až 24 ledna 2019, slibuje už dnes nejedno překvapení. „Nechceme ještě prozrazovat koncepci a dramaturgii koncertu, ale určitě se třeba vrátíme k několika skladbám, které jsme opravdu hodně, hodně dlouho nehráli. Říkáme jim pracovně „starý pekla“ a patří sem například písně Král, Kladivo, Medvědář nebo Bill. Občas si některou z nich zkusíme zahrát na fesťáku. Jednak vidíme, jak na ně lidi reagují a taky, abychom je po letech pěkně oprášili,“ prozrazuje houslista a zpěvák Adam Karlík.

Konkrétní termíny festivalového hraní a podrobnosti k lednovému koncertu v O2 areně naleznete na Facebooku kapely.

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *