Chotěboř oslaví udělení městských práv

Tradiční Dny města se letos opět uskuteční ve velkém stylu. Po loňském roce, kdy město Chotěboř slavilo 750 let od první písemné zmínky, připadly na letošek další kulatiny, tentokrát týkající se městských výsad.

Tradiční Dny města se letos opět uskuteční ve velkém stylu. Po loňském roce, kdy město Chotěboř slavilo 750 let od první písemné zmínky, připadly na letošek další kulatiny, tentokrát týkající se městských výsad.

I proto bude Chotěboř letos slavit s podtitulem „685 let od udělení městských práv“. Kromě městského statusu si v Chotěboři letos připomenou i 145 let od zavedení železnice. Akci, která bude trvat od 16. do 19. června, pořádá příspěvková organizace CEKUS Chotěboř.

„Tento rok, podobně jako ten minulý, je pro nás velmi důležitý. Připomeneme si totiž rok, kdy se Chotěboř oficiálně stala městem. Chceme lidem opět nabídnout program, který je zaujme, ale i pobaví. Čeká nás nejenom tradiční oceňování osobností, ale i zábava pro rodiny s dětmi, seniory, či mladé lidi. Určitě si každý najde to své,“ řekl starosta města Tomáš Škaryd.

Slavnosti začnou už ve čtvrtek koncertem Michala Prokopa v Panském domě. Páteční večer bude patřit osobnostem, které nějakým způsobem zviditelnily město. „Po slavnostním vyhlášení vystoupí populární Jakub Smolík. Je to umělec, kterého tady, v Chotěboři, mají lidé rádi. Věřím, že si to všichni užijí,“ řekl za pořadatele Josef Hospodka, ředitel CEKUS Chotěboř. Divadélko i přepadení

Sobotní program bude bohatý už od rána. Po deváté hodině začne jezdit parní lokomotiva z první republiky. K ní budou připojené tři vozy ze šedesátých let. „Každý vůz bude mít k dispozici zhruba 80 míst. Bude se jezdit na trase Havlíčkův Brod – Chotěboř – Ždírec a zpět,“ prozradil Stanislav Pavlíček za Sdružení přátel železnice v Chotěboři, jež si akci na železniční stanici vzalo pod patronát. Cesta na nádraží bude stát za to nejen kvůli výletu parním vlakem. Připravuje se tam i zajímavý doprovodný program, mimo jiné vystoupení divadélka DIK, dechové kapely Leškovanka, přepadení vlaku či prezentace železniční techniky. Po celý den budou moci zájemci také využít speciální linku městské dopravy, zajišťovanou historickým autobusem z padesátých let.

Hlavní kulturní program se od 14. hodiny odehraje na náměstí. „Na Chotěbořáky i návštěvníky z okolí čeká opravdu bohatá nabídka. Zlatým hřebem bude večerní vystoupení Petra Bendeho s kapelou. Připravili jsme však i atraktivní program pro děti se soutěžemi a zábavnými vstupy, na podiu se dále například představí mistr České republiky v jojování se svým týmem, karatisté, kapely Nohy na ramena a Martin Sedlák Trio. Nebudou chybět vtipné historky v podání imitátora, nebo vystoupení dívek s orientálním tancem. A ochotníci ze SCHODu připraví pro nejmenší pohádku. Myslím si, že se všichni mají na co těšit,“ nastínil Josef Hospodka. Jedním dechem s úsměvem dodal, že teď už jenom zůstává poručit počasí.

Čtyřdenní oslavy uzavře letecký a dětský den na letišti v Dobkově, který se uskuteční v neděli 19. června. Slavnostní víkend bude zakončen pietní akcí, a to odhalením pamětní desky k 100. výročí narození rodáka Karla Vykoukala, pilota RAF.

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *