Parkourové skákání se dá provozovat všude

To dokazuje partička kluků z Velkého Meziříčí, která si říká Escape Familly. Ta se totiž tomuto adrenalinovému sportu věnuje.

To dokazuje partička kluků z Velkého Meziříčí, která si říká Escape Familly. Ta se totiž tomuto adrenalinovému sportu věnuje.

Před nedávnem, jsme Vás o této partičkce informovali. Ale pro připomenutí, přiblížíme ještě trochu samotný parkour. Parkour je aktivita, která je založena na umění, které se podobá sebeobraně v bojových uměních. Jde o sport založený na překonávání překážek jakýkoliv způsobem. Člověk k tomu musí mít hlavně odhodlání a nebát se překážek. Ovšem trénink je také důležitý.

To potvrzuje i Martin Veselý, kterému v Escape Familly neřekne nikdo jinak, než Dals. „Trénujeme, kde se dá. Přibližně asi pětkrát týdně po třech hodinách. Většinou trénujeme venku, a to v oblasti, kde jsou různé zdi, zábradlí, pískoviště.“ Popisuje Martin, a pokračuje s úsměvem o tom, že areál trénování není zase tak důležitý: „Jsme skromní, vystačíme si s umělou trávou na fotbalovém hřišti.“

Sice jde o relativně nový sport v České republice, Martin má ale své vzory, které by rádněkdy dostihl. „Dřív, když jsem začínal, byl můj největší vzor David Belle jednoznačně. Jde o zakladatele parkouru. Ovšem nyní už je to například Alexander Gisych, Daniel Ilabaca, Pavel Petkuns. Jinak ale samozřejmě rád sleduji Davida Bella.“

Ve Velkém Meziříčí si najdou kluci vždy nějaké to místo na skákání. Mají však svá oblíbená: „V našem městě máme oblíbené nádraží a poštu. U pošty je plno zábradlí. Na nádraží betonové bloky, které se čas od času mění, takže se dá trénovat pořád něco jiného. Výborná místa jsou třeba v Brně, kde je větší rozmanitost spotů.“ Ukončuje Martin.

Pokud i Vám se tento sport zalíbil, můžete brát jako inspiraci týmové video, které kluci vydali a nazvali Winter fresh.

 

 

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *