Událost podzimní klubové scény: Praying Mantis v OKU!

V havlíčkobrodském klubu Oko vystoupí v pátek 1. listopadu britská kapela Praying Mantis. Půjde o jejich historicky první koncert v ČR!

Koncertu v České republice bezprostředně předchází dvě zastávky v Německu (Hamburg, Dessau), následovat bude vystoupení v polském Krakově. Praying Mantis působí na ostrovní scéně od první poloviny sedmdesátých let. Kapelu založili v roce 1974 bratři Tino a Chris Troyovi, kteří v kapele stále působí. Jsou zařazováni mezi představitele Nové vlny britského heavy metalu (NWOBHM). „Samotná hudba Praying Mantis ovšem moc styčných bodů s NWOBHM nikdy neměla. Dodnes se jedná spíše o klasický hard rock, který je střižený AOR a někdy i velikášskými manýry The Queen.“ (z recenze alba Legacy).

Nejvýznamnějším představitelem dobového stylu NWOBHM jsou Iron Maiden. Právě s „mejdny“ Praying Mantis absolvovali v roce 1980 společné čtyřměsíční turné. Zatímco sláva hudebních kolegů dosáhla planetárních výšin, popularita Praying Mantis se omezila na britské ostrovy a na Japonsko. Personální nestabilita a špatný management dokonce v polovině osmdesátých let vedly k dočasnému ukončení činnosti kapely…

„Pro řadu starých fanoušků má tahle formace skoro kultovní statut. Navíc v posledních letech je její základní sestava stabilní a Praying Mantis jsou tak opět regulérní kapelou, což se jim vlastně dařilo jen v absolutních začátcích, pak po celá devadesátá léta a začátek milénia. Jejich fanoušci tak mohou zažívat dobré časy. Praying Mantis totiž zase odvádějí stabilní práci, přesně takovou, jaká se od nich očekává.“ (z recenze alba Gravity)

Diskografie kapely zahrnuje deset studiových alb a tři záznamy živých vystoupení (mj. Captured Alive In Tokyo City). Poslední dvě alba s kapelou natočil současný výtečný zpěvák John Cuijpers. Koncert začíná ve 20:00 hodin. Roli předskokana obstará mladá jihlavská glam rocková kapela Hairy Groupies.

Vstupenky v ceně 400 Kč na portálu www.smsticket.cz nebo v havlíčkobrodském Tulipánu. Koncert je bonusovým pro majitele přenosného pasu na podzimní koncertní seriál GOLDEN EYE.

Kontakt na pořadatele: Petr Kletečka, tel. 602 567 728, e-mail kletecka@thb.cz

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *